Twitter Hyves Facebook Mail
Recent geplaatste filmpjes
Pianist zonder armen
Pianist zonder armen

Mario Kart in het echte leven
Wheelchair backflip
Wheelchair backflip

De wederuitbraker

Nazi's wilden Churchill doden met explosief in reep chocola

De Duitsers hadden in 1943 een vergevorderd plan om de Britse premier Winston Churchill om te brengen met een explosief dat was verstopt in een reep chocola. Dat blijkt volgens de Daily Mail uit een pas opgedoken document.

 

De reep had moeten worden binnengesmokkeld in de War Rooms, de ruimten waar de verantwoordelijke ministers en legerleiders vergaderden over het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Er was een verpakking ontworpen van zwart papier met gouden letters en een logo waarop het merk 'PETERS' stond.

Het was de bedoeling dat de bom ontplofte zodra een stuk van de chocola werd afgebroken. De reep zou, in een stalen omhulsel dat was voorzien van een laagje chocola, genoeg explosief materiaal hebben bevat om iedereen binnen een afstand van enkele meters te doden.

Britse geheim agenten brachten de inlichtingendienst MI5 op de hoogte van het complot. In de onlangs opgedoken brief geeft het toenmalige hoofd van de afdeling contraspionage een illustrator de opdracht voor het ontwerpen van een affiche waarop wordt gewaarschuwd voor het gevaar dat chocoladerepen met zich kunnen meebrengen. De brief is gedateerd 4 mei 1943 en werd opgesteld in een bunker onder het complex aan Parliament Street. In rode letters stond er 'secret' op, 'geheim'.

De brief bleek onderdeel uit te maken van de nalatenschap van de illustrator, Laurence Fish, die drie jaar geleden overleed. Zijn weduwe zegt dat de afzender haar ooit had verteld dat Churchill en zijn kabinet het doelwit waren van het complot.

 


Bron: De Volkskrant
Deel via:

Disclaimer