Twitter Hyves Facebook Mail
Recent geplaatste filmpjes
Breakdance
Breakdance
Honkbal duik
Honkbalduik
Roger Federer trickshot
Roger Federer trickshot
Doelpunt Zlatan
Doelpunt Zlatan

Paradijsvogel verleidt vrouwtje met 'spiegelveren'

Mannelijke paradijsvogels hebben borstveren met een unieke structuur die ervoor zorgt dat het zonlicht op een bijzondere manier wordt teruggekaatst. Dat hebben Britse en Nederlandse wetenschappers ontdekt.

 

De borstveren van mannetjesparadijsvogels van de soort Parotia lawesii zijn opgebouwd uit baardjes (zijhaartjes) die een boemerangvorm hebben. Deze kleine onderdelen van de veren werken als een spiegel en weerkaatsen licht in drie verschillende richtingen.

 

De borst van de vogels kan daardoor op een unieke manier van kleur veranderen. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Sussex en de Rijksuniversiteit Groningen in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

 

“De veren van de Parotia zijn uniek in de zin dat de baardjes zo zijn gevormd dat ze blauw licht in twee verschillende richting reflecteren”, verklaart onderzoeker Daniel Osorio op Discovery News.“Het binnenste van de veren bevat een soort derde spiegel die geel licht reflecteert.”

 

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de borstveren van verschillende paradijsvogels te onderzoeken met een microscoop. 

Ook werden de optische eigenschappen van de veren getest, zo meldt New Scientist. Uit het onderzoek bleek dat het verendek van de vogels een unieke structuur heeft, vergeleken met andere vogels.

 

Mannelijke paradijsvogels maken gebruik van hun bijzondere veren als ze een paringsdans uitvoeren. Hun veren lijken dan voortdurend van kleur te veranderen.

Ook keren de dieren zich soms bewust naar de zon, zodat er extra veel licht op hun lichaam valt en het effect van de 'spiegelveren' wordt versterkt.

 


Bron: NU.nl
Deel via:

Disclaimer