Twitter Hyves Facebook Mail
Recent geplaatste filmpjes
Bevroren Centraal Station
Bevroren Centraal Station
21 kaarten optillen
21 kaarten optillen
Kaarttruc
Kaarttruc

De wederuitbraker

Vlekken en strepen van wilde katten verklaard

Wetenschappers hebben een verklaring gevonden voor de patronen van vlekken of strepen waarmee de vacht van veel wilde katten is bedekt.

Wilde katten die in een dichtbegroeide omgeving leven, zoals luipaarden, hebben relatief vaak een complex patroon van vlekken op hun vacht. Dit suggereert dat een vlekkenpatroon zorgt voor de beste camouflage in dicht beboste gebieden.

 

Katachtige met een gestreepte vacht, zoals tijgers, leven juist vaker in het hoge gras. Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Bristol in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het uiterlijk van 35 verschillende soorten wilde katten in kaart te brengen en dat af te zetten tegen de leefomgeving en het gedrag van de dieren.

 

“De methode die we hebben ontwikkeld biedt op veel verschillende niveaus inzicht in het camouflagepatroon  van wilde katten”, verklaart hoofdonderzoeker Will Allen op nieuwssite Physorg.com. “We gaan deze methode in de toekomst ook toepassen op de vachten van andere diersoorten.”

 

Uit het onderzoek blijkt ook dat het patroon op de huid van wilde katten in de loop van de evolutie snel kan veranderen. Als een kleine groep individuen binnen een soort zich onder invloed van de omgeving anders gaat gedragen, kan de kleur van hun vacht al binnen een paar generaties veranderen.

 

Dit verklaart volgens de onderzoekers waarom er wel zwarte luipaarden bestaan, maar geen zwarte tijgers. Luipaarden leven soms ook heel andere omgevingen dan bossen en vertonen dan ook ander gedrag. Tijgers zijn vrijwel altijd in dezelfde soort gebieden te vinden.

 

De enige wilde katten waarop de wetenschappers geen vat krijgen met hun theorie zijn cheeta’s. Deze dieren leven namelijk vrijwel altijd in het hoge gras, maar hebben toch een vlekkenpatroon op hun huid. De onderzoekers kunnen dat vooralsnog niet verklaren.


Bron: NU.nl
Deel via:

Disclaimer