Twitter Hyves Facebook Mail
Recent geplaatste filmpjes
apartste mannelijke turner
Apartste mannelijke turner
Domme ontsnapte gevangenen
Domme ontsnapte gevangenen
's Werelds snelste drinker
's Werelds snelste drinker
Übervette skateboardtricks
Übervette skateboardtricks

Wereldrecord: Paasvuur van 45,98 meter hoog

De 'boakebouwers' van het Overijsselse Espelo (gemeente Rijssen - Holten) zijn er in geslaagd een paasvuur van 45,98 meter hoog te bouwen.

Daarmee hebben ze het wereldrecord vuurstapelbouwen verbroken. Dat record van ruim 43 meter werd in 2005 gevestigd in Slovenië. Afgelopen maandag braken de 150 bouwers al het record paasvuurbouwen, dat sinds 1987 op hun eigen naam stond.

Landmeters hadden vrijdag een uur nodig om de 'kathedraal' van snoeihout en takken op te meten. Twee plaatselijke politieagenten, die al jaren betrokken zijn bij het paasvuur van Espelo, hebben een officieel proces-verbaal opgemaakt dat als bewijs wordt opgestuurd naar Guinness Book of Records.

'We zijn uitzinnig blij', zei paasvuurbouwer Arjan Stevens vrijdag. 'Onze prestatie is veel indrukwekkender dan die in Slovenië. Daar zijn gewoon houten pallets opgestapeld met een piek er bovenop, maar wij hebben tot aan de top een echte bult gemaakt.'

De hoogste paasvuurberg ter wereld heeft aan de basis een omtrek van naar schatting 160 meter. De landmeters moeten nog uitrekenen hoe groot de inhoud van de berg is. Er is sinds november vorig jaar aan gewerkt.

Zaterdag brengt burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten met een fakkelloop langs de andere paasvuren in zijn gemeente het vuur naar de berg van Espelo. Zondagavond gaat de vlam in de gigantische berg. De gemeente verwacht zeer veel belangstelling en heeft uitgebreide verkeersmaatregelen genomen. Een ruime cirkel rondom het paasvuur is hermetisch afgesloten. 'Want we weten natuurlijk nooit wat zo'n stapel gaat doen. Veiligheid voor alles', aldus Stevens.

 

 

 


Bron: AD
Deel via:

Disclaimer